Vähintään 10 000 euron käteisrahan tuonti ja vienti

Kaikissa EU:n jäsenmaissa on 15. kesäkuuta 2007 alkaen sovellettu asetusta, jonka mukaan Euroopan yhteisön alueelle saapuvan ja sieltä poistuvan henkilön on ilmoitettava tulliviranomaiselle, jos hän kuljettaa mukanaan vähintään 10 000 euron verran käteisrahaa. Asetuksella luodaan vain ilmoitusvelvollisuus, eikä sillä kielletä tai rajoiteta käteisrahan tuontia tai vientiä sinänsä.

Käteisrahaliikenteen seurannalla pyritään havaitsemaan yhteisön ulkorajan yli kuljetettavia rahanpesuun tai muuhun rikolliseen toimintaan liittyviä varoja.

Käteisrahalla tarkoitetaan paitsi maksuvälineenä liikkeessä olevia seteleitä ja kolikoita myös tiettyjä muita maksuvälineitä kuten sekkejä ja siirtokelpoisia velkakirjoja. Luottokortteja ei tarvitse ilmoittaa.

Ilmoituslomakkeita saa rajanylityspaikoilta tai voit täyttää ja tulostaa ilmoituksen jo etukäteen Tullin nettisivuilla. Liitä ilmoitukseen henkilöllisyytesi varmentamiseksi kopio passistasi tai henkilötodistuksestasi.

EU:n ulkopuolelta Suomeen saapuessasi valitse maahantulopaikalla Tullin punainen kaista. Poistuessasi Suomesta EU:n ulkopuolelle tee ilmoitus poistumispaikan tullitoimipaikkaan.

>> Käteisrahan ilmoituslomake 1.10.2012 alkaen, tullilomake 690s

Travelling with 10 000€ or more?

Click on image to view video
Napsauta kuvaa, niin näet animaation.


Lisätietoa

 

EU:n Cash controls -sivusto (englanniksi) »
http://ec.europa.eu