Tuoteväärennökset

Tuoteväärennösten tuonti elinkeinotarkoitukseen on rikollista. Nykyinen tekijänoikeuslaki kieltää myös pienimuotoisen piraattitallenteiden tuonnin omaan käyttöön. Tuonnista voidaan tuomita sakkoja, ja levyt voidaan määrätä hävitettäväksi.

Tulli on keskeinen tekijä, kun estetään väärennettyjen tuotteiden kauppaa maasta toiseen. Tärkeää on kuitenkin saada tavalliset kansalaiset tiedostamaan, miten haitallista on ostaa esim. väärennettyjä lääkkeitä, musiikkitallenteita, elektroniikkaa tai vaatteita.

Väärentäjille ei mikään ole vierasta

Monille tulee tuoteväärennöksistä ensimmäiseksi mieleen ylellisyystuotteet ja huippumuoti. Ne ovatkin suosittuja väärennöskohteita, mutta myös arkisempia tuotteita väärennetään. Vaatteiden, laukkujen ja jalkineiden lisäksi Tulli on löytänyt väärennettyjä elintarvikkeita, hehkulamppuja, elektroniikkatuotteita ja niiden komponentteja, lääkkeitä, kosmetiikkaa, savukkeita, minimopoja, leluja ... lista on loputon.

Jos epäilet tuoteväärennösrikosta

Jos epäilet, että tuoteväärennösrikos on tapahtunut, ilmoita epäilysi välittömästi. Voit soittaa nimettömänä maksuttomaan vihjepuhelimeen 0800 1 4600 tai käyttää Tullin vihjelomaketta.

>> Tullin vihjelomake

Tuoteväärennöksistä on suurta ja vakavaa haittaa maailmanlaajuisesti. Siksi Tulli tekee lujasti töitä estääkseen väärennettyjen tuotteiden kauppaa maasta toiseen ja saadakseen kansalaiset tiedostamaan, että ostamalla väärennettyjä tuotteita he voivat aiheuttaa vahinkoa itselleen ja läheisilleen.

Miksi ei piraattituotteita tai tuoteväärennöksiä?

  • Tuotteet voivat olla vaarallisia, ja kaikkein vaarallisimpia ovat piraattilääkkeet. Ne voivat viedä hengen tai aiheuttaa vakavia terveyshaittoja.
  • Väärennetyistä tuotteista ei ole luotettavaa, tutkittua tietoa, ja siksi vaate voi syttyä palamaan tai aiheuttaa allergiaa, leluista voi erittyä haitallisia aineita tai irrota osia. Väärennetyt ajoneuvojen varaosat voivat aiheuttaa toimintahäiriöitä ja onnettomuuksia, väärennetty elektroniikka oikosulkuja.
  • Väärennetylle tuotteelle ei ole takuuta, eikä vastuunkantajaa löydy, kun tuote menee rikki tai aiheuttaa vahinkoa.
  • Tuoteväärennösbisneksessä liikkuu suunnattomia rahasummia, joilla rahoitetaan järjestäytynyttä rikollisuutta. Tahdotko tukea sitä?
  • Väärennökset syövät aitojen tuotteiden markkinoita. Sen seurauksena Euroopassa menetetään arviolta 100 000 työpaikkaa vuodessa. Sinunkin työpaikkasi voi olla vaarassa.
  • Tuoteväärennöksistä ei kerry verotuloja. Yhteiskunnan on kerättävä nekin varat toimintaansa muista kohteista, esimerkiksi sinun palkkatuloistasi.
  • Musiikkitallenteiden, tietokoneohjelmien, elokuvien ja muiden vastaavien tuotteiden piraattikopioiden myynti riistää tekijöiden työtuloja.


Lisätietoa

 

IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) »
http://www.ifpi.fi
Suomen Anti-piratismiyhdistys ry »
http://www.facg.fi
Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry »
http://www.antipiracy.fi
Lääkeväärennöksistä Fimean sivuilla »
http://www.fimea.fi