Yhteystiedot

Tullineuvonta
Ma - pe klo 8 - 16
0295 5201 Henkilöasiakkaat
0295 5202 Yritysasiakkaat

Puhelun hinta lanka- ja matkapuhelinliittymästä
0 snt/min. + pvm/mpm.

Tullineuvonnan kyselylomake

Tarkemmat yhteystiedot »

Kysyttävää postilähetyksestä?

- Voit seurata postilähetystäsi Postin seurantapalvelusta: posti.fi
Posten Åland >> Posttjänster/Paket
- Jos et tiedä mihin postilähetykseen vastaanottamasi saapumisilmoitus liittyy, ota yhteyttä Postin postihuolintaan p. 020 451 5900 tai huolinta(at)posti.com
- Jos haluat tiedustella lähetyksesi kulkuun liittyviä asioita, ota tarvittaessa yhteys Postin asiakaspalveluun www.posti.fi.

Kysyttävää postilähetyksestä - mihin yhteyttä?
Sain tulliselvitettävän lähetyksen saapumisilmoituksen - mitä teen? -video
Usein kysyttyä nettituonnista

Tullin Nettituonti-palvelu

>> Lue lisää
>> Siirry Nettituonti-palveluun

>> Nettituonti-palvelun video-ohje (9:18)

Video on Tullin video-opastuksen pilotti. Otamme mielellämme vastaan palautetta videon hyödyllisyydestä (Ohje: valitse palautelomakkeen kohdassa 1. alasvetovalikosta "Muu" ja kirjoita kohtaan 2. "Nettituonti").

Internetistä ostaminen

Tulli soveltaa Internet-ostoksiin pääosin samoja sääntöjä kuin muihinkin ulkomailta tehtyihin postimyyntiostoksiin. Sen sijaan matkustajatuomisiin liittyviä sääntöjä ei verkkokaupassa voida soveltaa.

>> Matkailijat ja muuttajat

Tulli on julkaissut verkkokauppaa koskevan esitteen netistä ostamisen opas yksityishenkilöille. Tutustu esitteen sisältöön ennen kuin ryhdyt tilaamaan tavaroita ulkomailta.

>> Netistä ostamisen opas yksityishenkilölle (pdf)
>> Tulliselvitettävään lähetykseen saapumisilmoitus -video

Näiden sivujen ohjeissa keskitytään ostoksiin, jotka on tullattava. Ohjeet eivät siis koske esimerkiksi musiikkia ja tietokoneohjemia, jotka hankitaan Internetistä suoraan linjateitse. Ilman tulliselvitystä ja maahantuontiveroja voi esimerkiksi ladata internetistä pelejä, tietokoneohjelmia ja musiikkia.

Tullit ja verot määräytyvät sen mukaan, tehdäänkö ostokset toisesta EU-maasta, EU:n veroalueen ulkopuolelta vai EU:n tullialueen ulkopuolelta.

>> Tullit ja verot

Ota huomioon rajoitukset ja kiellot

Joitakin tavaroita, kuten lääkkeitä, alkoholijuomia tai tupakkatuotteita saa tuoda vain rajoitetusti, joitakin vain luvanvaraisesti ja joitakin ei lainkaan. Esimerkiksi lääkkeitä et saa hankkia tai vastaanottaa lainkaan Eta-alueen ulkopuolelta. Tuoteväärennösten tuonti myös omaan käyttöön on kielletty.

>> Lääkkeiden ja ravintolisien tuonnin edellytykset
>> Alkoholin tilaaminen netistä
>> Laserosoittimien turvallinen nettiostaminen (STUK:in ohje)
>> Tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden rajoitukset

Nuuskan kaikenlainen vastaanottaminen joko postitse, kuriiripalvelun välityksellä, lahjaksi tai muulla vastaavalla tavalla Suomen ulkopuolelta on kiellettyä. Tämä tarkoittaa sitä, että nuuskan tilaaminen netistä on laitonta.

Usein kysyttyä nettituonnista


>> Usein kysytyt kysymykset postipakettien tilaamisesta ja tullauksesta

Listalta poimittuja kysymyksiä:

Mitä minun on hyvä tietää ennen netistä tilaamista?


Tutustu Tullin verkkosivuihin: Yksityisille /Netistä ostaminen. Sivuilla on lisätietoa netistä ostamisesta, rajoituksista, maahantuontiverotuksesta ja tulliselvityksestä. Tilaajana olet vastuussa määräysten noudattamisesta.

Verkkosivuilta löydät myös Netistä ostamisen oppaan, josta löydät ohjeita, jos joudut:
- vaihtamaan tavaran
- lähettämään tavaran korjaukseen tai
- hakemaan maahantuontiveroja takaisin eli hakemaan oikaisua.

Ratkaisevaa on, mistä tavara toimitetaan, ja onko EU:n alueelta toimitettava tavara valmistettu tai tullattu EU:n alueelle

Tulliselvityksen ja maahantuontiverotuksen kannalta on oleellista, mistä tavara konkreettisesti toimitetaan. Vaikka verkkokauppa toimisi EU:n alueella, mutta jos tavara toimitetaan varastosta EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelta tai EU:n tullialueelta mutta veroalueen ulkopuolelta, on tavarasta annettava tulli-ilmoitus ja se on verollinen. Huomaa myös, että EU:n alueelta voidaan toimittaa tavaraa, jota ei ole tulliselvitetty Euroopan unioniin. Rahdinkuljettaja toimittaa vastaanottajalle saapumisilmoituksen tarvittavasta tulliselvityksestä.

On alueita, jotka kuuluvat EU:n tullialueeseen mutta eivät EU:n veroalueeseen

Näitä ovat esimerkiksi:
- Kanaalisaaret, mukaan lukien Jersey
- Espanjan Kanariansaaret

Tuonneista näiltä alueilta on tehtävä tulliselvitys, kuten tuonneista EU:n ulkopuolelta. Arvonlisäverotuksessa lähetyksen verottomuuden arvoraja on 22 euroa. Tupakkatuotteisiin, alkoholiin, alkoholijuomiin ja hajuvesiin ei kuitenkaan sovelleta tätä verottomuuden rajaa arvonlisäverotuksessa. Pienin kannettava arvonlisäveron määrä on 5 euroa. Yksityiskohtaista lisätietoa on asiakasohjeessa Netistä ostamisen opas yksityishenkilölle 

Mitä ovat maahantuontiverot? Milloin niitä maksetaan?

Tulli kantaa arvonlisäveroa sekä eräistä tuotteista tullia. Tietyistä tuotteista kannetaan myös valmisteveroja, esim. alkoholi ja tupakkatuotteet (näitä tuotteita ei saa ilmoittaa nettituontipalvelussa).

Lähetys on arvonlisäveroton, jos sen sisältämien tavaroiden arvo ilman postikuluja on enintään 22 euroa. Tätä verottomuuden arvorajaa ei kuitenkaan sovelleta tupakkatuotteisiin, alkoholiin, alkoholijuomiin eikä hajuvesiin. Mikäli lähetyksen tavaroiden arvo on yli 22 euroa mutta enintään 150 euroa, tavara on tulliton, mutta arvonlisävero kannetaan, jos laskettu arvonlisäveron määrä on 5 euroa tai enemmän. Maahantuonnista maksettava arvonlisävero lasketaan kertomalla arvonlisäveron peruste sovellettavalla verokannalla (24 %, 14 % tai 10 %). >> Katso esimerkkejä maahantuontiverojen laskemiseksi  

Kun lähetyksen sisältämien tavaroiden arvo ilman postikuluja on yli 150 euroa, tuonti on tullin alainen, ts. tuotaville tavaroille määritetään tullausarvo. Tullit ovat yleensä arvotulleja eli ne lasketaan prosenttimääränä tullausarvosta. >> Mitä tavaran tuonti maksaa? Katso myös >> Tulli ja arvonlisäveroLisätietoa

Arvonlisäverotusta EU:n sisäkaupassa hallinnoi ja ohjaa verohallinto. Verohallinnon nettisivuilla on tietoa myös ns. kaukomyyntiä koskevista arvonlisäverosäännöksistä.
Tutustu myös verkkokauppaa koskeviin ohjeisiin Kuluttajaviraston ja Euroopan kuluttajakeskuksen sivuilla.  
Ohjeita turvalliseen nettiostamiseen löytyy sivustolta Tieto lisää turvaa.

Lisätietoja alkoholi- ja tupakkalaista saa Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta.

Verohallinto »
http://www.vero.fi
Valvira »
http://www.valvira.fi
Kilpailu- ja kuluttajavirasto »
http://www.kkv.fi
Tieto lisää turvaa »
http://tietolisaaturvaa.fi
Euroopan kuluttajakeskus »
http://www.ecc.fi