Kysyttävää postilähetyksestä?

- Voit seurata postilähetystäsi Postin seurantapalvelusta: posti.fi Posten Åland >> Posttjänster/Paket
- Jos et tiedä tai saa saa selville lähettäjältäkään lähetyksen sisältöä, voit tehdä huolintasopimuksen Postin kanssa, jolloin Posti hoitaa tullauksen. Postin palvelu on maksullinen. Ota yhteyttä Postiin, p. 020 451 5900 tai huolinta(at)posti.com. HUOM. Tulli ei selvitä lähetyksien sisältöä asiakkaiden toimeksiannosta.
- Jos haluat tiedustella lähetyksesi kulkuun liittyviä asioita, ota tarvittaessa yhteys Postin asiakaspalveluun www.posti.fi.

Kysyttävää postilähetyksestä - mihin yhteyttä?
Tulliselvitettävään lähetykseen saapumisilmoitus -video
Sain tulliselvitettävän lähetyksen saapumisilmoituksen - mitä teen? -video
Usein kysyttyä nettituonnista

Apua nimikkeen löytymiseen

Ota yhteyttä tullineuvontaan >> lomakkeella tai soita 0295 5202 ma-pe klo 8-16. Tarvittaessa kyselysi ohjataan Tullin nimikkeistöasiantuntijoille.

Suullinen neuvonta ei ole sitovaa, joten hae tarvittaessa tavaralle sitova tariffitieto.

>> Katso myös usein käytettyjä tullinimikkeitä (xls)

Näin teet tulliselvityksen

Lähetyksen vastaanottaja on aina vastuussa tavaran tulliselvittämisestä. Tavaran saavuttua saat tulliselvitettävästä tavarasta saapumisilmoituksen

 • postilähetyksissä postilta ja
 • rahtilähetyksissä muulta rahdinkuljettajalta.  

Saapumisilmoituksesta löytyvät mm. seuraavat tiedot:

 • saapumistunnus/edeltävän asiakirjan tunnus
 • saapumispäivä
 • lähettäjä
 • vastaanottaja
 • tavaran tiedot
 • tavaran sijaintipaikka. 

Tulli-ilmoituksen tekemiseen tarvitaan:

 • saapumisilmoitus
 • kauppalasku/tilausvahvistus
 • tuotteen tavarakoodi
 • muut lähetykseen mahdollisesti liittyvät asiakirjat.

>> Tavararyhmittäin listatut yleisimmät tavarakoodit

Lähetyksen vastaanottajan on tehtävä tullaus ja maksettava verot 20 päivässä lähetyksen saapumisesta. Huomaathan, että maksusuorituksen pitää näkyä Tullin tilillä 20 päivän kuluessa saapumispäivästä tai muuten postilähetys palautuu automaattisesti lähettäjälle.

Sinulla on kolme vaihtoehtoa tulliselvityksen tekemiseen:

1) Teet tulliselvityksen Tullin nettipalvelussa.

>> https://asiointi.tulli.fi/nettituonti

Palvelun käyttö edellyttää verkkopankkitunnuksia ja suomalaista henkilötunnusta. Voit maksaa ostoksesta kannettavat maahantuontiverot verkkopankissa halutessasi saman tien. Ulkomaalaiset eivät voi käyttää nettituontia, ellei heillä ole suomalaista henkilötunnusta. 

Postilähetys: 

Tullauksen ja maahantuontiverojen maksun jälkeen postilähetys saapuu kotiisi tai voit noutaa sen lähipostistasi.

Rahtilähetys: 

Jos kyseessä on muu kuin postipalvelu, tulostat nettipalvelusta rahtilähetyksesi luovutuspäätöksen ja otat sen mukaasi, kun noudat lähetyksen rahdinkuljettajan varastosta. Voit myös tallentaa luovutuspäätöksen ja lähettää sen sähköpostilla rahdinkuljettajalle, jos tämä hyväksyy sähköpostin lähettämisen. Jos tilaat kotiinkuljetuksen, täytyy kuljetusyhtiön edustajalla olla mukanaan luovutuspäätös, jotta terminaaliyhtiö luovuttaa tavarat.   

Nettipalvelussa et voi tulliselvittää muuttotavaroita, aseita, metsästystrofeita tai eläviä eläimiä.

2) Teet tulliselvityksen tullitoimipaikassa.

Postilähetys: 

Voit tullata lähetyksen kaikissa postitullauksia hoitavissa tullitoimipaikoissa (pääsääntöisesti ma-pe 8-16).

Tulliselvityksen jälkeen Tulli ilmoittaa Postille, että lähetys on tulliselvitetty. Tämän jälkeen Posti toimittaa lähetyksen kotiisi tai lähipostiin veloituksetta.
Tulliselvityksen vaihtoehdot ja ohjeet ovat myös postin lähettämässä saapumisilmoituksessa.

Rahtilähetys: 

Lähetys on rahdinkuljettajan varastossa. Saat heiltä tiedon tavaroiden saapumisesta. Asioit henkilökohtaisesti tavaraa lähinnä sijaitsevassa tullitoimipaikassa.

Tavaroiden maahantuontiverotus perustuu tavarasta maksettuun hintaan tai tavaran arvoon. Ota Tulliin mukaan ostamaasi tavaraa koskeva kauppalasku tai nettiostoksesta tulostamasi tilausvahvistus. Lasku voi joskus olla myös lähetyksen mukana, mutta se kannattaa tarkistaa. Tosite vaaditaan myös yksityishenkilöiden välisessä kaupassa, esim. eBay.

Tullitoimipaikat ja tullauspalveluajat >> Postipakettien tullausta hoitavat tullitoimipaikat

3) Käytät huolintayrityksen palveluita.

Voit käyttää myös huolintayritystä asiamiehenäsi, jos et halua tullata lähetystä itse. Huolintayritys veloittaa palveluistaan hinnastonsa mukaan.

Itellan tullauspalveluja hoitaa Postihuolinta, Ahvenanmaalla Posten Åland. Saapumisilmoituksessa on ohjeet, miten valtuutat huolintayrityksen toimimaan asiamiehenäsi. Posti toimittaa tullaamansa lähetyksen kotiisi tai lähipostiin.

Jos haluat palauttaa tavaran tulliselvityksen jälkeen

Jos haluat palauttaa tavaran vaihdettavaksi tai korjattavaksi, tavaroista tulee tehdä vienti-ilmoitus. Näin turvataan oikea tullikohtelu, kun vaihdettu tai korjattu tavara aikanaan palautuu sinulle takaisin. Tällöin et myöskään joudu maksamaan tulleja etkä kulutusveroja tarpeettomasti uudestaan.

>> Vienti-ilmoituksen voi antaa sähköisesti maksutta Tullin nettivientipalvelun kautta

Jos asuinpakkasi lähellä on Tullin toimipiste, voit vaihtoehtoisesti asioida Tullissa ja esittää palautettavan tavaran ja lähetystä koskevan tullauspäätöksen. Tulli leimaa tullauspäätöksen, joka toimii selvityksenä tavaran viennistä korvaavan tavaran tuontitullauksessa.

Kun saat korvaavan, maksuttoman tuotteen saapumisilmoituksen Postilta, voit soittaa Tulliin, p. 0295 5206 (ma-pe 8-18). Tulli voi esitetyn selvityksen peruseella vapauttaa lähetyksen suoraan Postin kuljetettavaksi. Kun Tulli on vapauttanut lähetyksen, kuljetukseen liittyvissä kysymyksissä ole yhteydessä Postin asiakaspalveluun p. 020 451 5900. 

Jos palautat tavarat lopullisesti ja haet takaisin maksamiasi maahantuontiveroja, tarvitset tullinpalautushakemuksen liitteeksi tositteen tavaroiden palauttamisesta. Tällainen tosite on viennistä tehty vienti-ilmoitus. Vaihtoehtoisesti selvitykseksi käy postin pakettikortti.

>> Miten haen maahantuontiveroja takaisin

Lahjat verottomia vain 45 euron arvoon asti

Yksityishenkilöiden toisilleen lähettämät tavanomaiset lahjat ovat verottomia 45 euron arvoon asti. Jos saat arvokkaamman lahjan, varaudu esittämään luotettava selvitys tavaroiden arvosta verotusta varten.

Katso myös >> Kysyttävää postilähetyksestä - mihin yhteyttä?