Yhteystiedot

Tullineuvonta
Ma - pe klo 8 - 16
0295 5201 Henkilöasiakkaat
0295 5202 Yritysasiakkaat

Faksi 020 492 1812
Puhelun hinta lanka- ja matkapuhelinliittymästä
0 snt/min. + pvm/mpm.

Tullineuvonnan kyselylomake

Tarkemmat yhteystiedot »

Tullittomat tavarat

Tullittomia tavaroita ovat tietyin edellytyksin ja rajoituksin mm.

*Ohjeistusta päivitetään.

Tuontitavaran tulliselvitys

EU:n ulkopuolelta tuotavalle tavaralle tehtävä tulliselvitys tarkoittaa sitä, että teet tavarasta tuonti-ilmoituksen Tullille. Ilmoituksen tietojen perusteella Tulli laskee maksettavan tullin, arvonlisäveron ja muut mahdolliset maksut. Tullia ei kanneta erikseen määritellyistä tavaroista. Katso tarkemmat ohjeet oikeanpuoleisesta lisätieto-osiosta.

Jos olet viemässä tavaraa EU:n ulkopuolelle ja tarvitset tietoa vientitavaran tulliselvityksestä, katso ohjeet kohdasta

>> Vientitavaran tulliselvitys

On hyvä muistaa, että vaikka mukanasi ei olisi tai et vastaanottaisi verojen tai muiden maksujen alaista tavaraa, Tullilla on oikeus pyytää sinua tulliselvittämään tavara.

Tilanteita, joissa saatat joutua tekemään tulliselvityksen:

Kun olet tilannut tavaraa

Kun tilaamasi paketti tulee maahan EU:n ulkopuolelta, posti (Itella Oyj tai Posten Åland) lähettää sinulle lähetystä koskevan saapumisilmoituksen silloin, kun lähetys vaatii tulliselvityksen. Saapumisilmoituksessa on esitetty vaihtoehdot tulliselvityksen tekemiseksi. Jos lähetyksesi kuljettaa jokin muu kuljetusyhtiö, kannattaa käytännöstä kysyä tältä yhtiöltä. 

Lue tavaran tulliselvityksestä sekä nimikkeestä, verosta ja maksuista tarkemmin seuraavilta sivuilta:

>> Tavaran tulliselvitys
>> Tavaranimike, verot, maksut

Matkustajille

Maahan saapuessasi tulliselvitys alkaa sillä hetkellä, kun valitset vihreän tai punaisen kaistan. Valitse punainen kaista, jos mukanasi on tulliselvitettävää tai ilmoitusvelvollisuuden alaista tavaraa tai jos olet epävarma sovellettavista määräyksistä. Lisää osion Matkailijat ja muuttajat linkissä

>> Miten toimin Tullissa?

Muuttajille

Toisesta EU-maasta Suomeen muuttavan henkilön henkilökohtaiset muuttotavarat ovat tullittomia, eikä niitä tarvitse ilmoittaa Tullille. EU:n ulkopuolelta tuotavat muuttotavarat ilmoitetaan tuontipaikan tulliviranomaisille. Lisää osion Matkailijat ja muuttajat linkissä

>> Muuttotavarat

 

Selvitä rajoitukset ja kiellot etukäteen

Jo ennen matkalle lähtöäsi tai tavaran tilaamista, selvitä tuontirajoitukset ja -kiellot sekä tullittomien ja verottomien tuomisten määrät. Rajoitukset koskevat sekä lahjalähetyksiä että matkustajien mukanaan tuomia tavaroita sekä EU-maista että niiden ulkopuolelta.  

  1. Jos tuotteiden maahantuontiin vaaditaan lupia tai muita tuontitodistuksia, ne on myös esitettävä tullausvaiheessa. Jos tavaraan voidaan soveltaa etuuskohteluita, tavaran lähettäjän tulee hankkia tavaralle alkuperätodistus maansa viranomaisilta.
  2. Joihinkin tuotteisiin vaaditaan lähetysmaasta vientilisenssi, jolla saa tuontilisenssin Suomesta Tullihallitukselta. Aseluvan vaativan aseen tai aseen osien vastaanottajalla täytyy olla lupa niitä vastaanottaessaan. Aselupia hallinnoi sisäasianministeriö. Uhanalaisten lajien tai niistä saatavien  tuotteiden (CITES) tuonnissa tarvitaan lähettäjämaasta vientilupa, jolla anotaan Suomessa tuontilupaa ympäristöministeriöstä.
  3. Tekijänoikeutta loukkaavien tallenteiden, kuten cd-, dvd-, tietokonepeli- tai tietokoneohjelmapiraattien maahantuonti myös omaan käyttöön on kiellettyä.

  4. Lääkevalmisteiden tilaaminen postitse Eta-alueen ulkopuolelta on kiellettyä.
  5. Joissain tele- ja viestintälaitteissa on taajuuksia,  joita ei saa Suomessa käyttää. Näitä ovat esim. radiokauko-ohjauslaitteet, joista saa tietoa viestintävirastosta.

 tulli.fi - suosituimmat